Percepția este realitatea

Ce este durerea? Pentru a înțelege natura durerii și a o trata eficient, să analizăm factorii fizici, emoționali și psihologici care determină modul în care aceasta este experimentată de către indivizi.

Pain Management

Factorii care influențează percepția durerii

Modul în care un individ percepe durerea este rezultatul atât al factorilor fiziologici, cât și al celor fizici. Durerea este una dintre cele mai importante modalități de comunicare ale corpului, iar modul în care fiecare persoană procesează durerea implică fenomene neuronale complexe. Celulele nervoase detectează stimuli potențial dăunători și trimit un semnal către creier, care evaluează amenințarea și coordonează un răspuns. Deși experiența fizică a durerii este extrem de subiectivă, pentru majoritatea oamenilor durerea originară din cap este foarte greu de ignorat, în special durerea dentară. Cariile dentare, sensibilitatea, abcesele și bolile parodontale sunt printre cele mai frecvente tipuri de durere care îi determină pe pacienți să meargă la medicul stomatolog.

Durerea și emoțiile

Emoțiile au un impact semnificativ asupra experienței durerii și asupra stării emoționale a unui individ în timpul vizitei la medicul dentist. Factorii personali precum amintirile experiențelor din trecut, vârsta, sexul, influențele sociale și culturale, așteptările și atitudinile afectează modul în care fiecare persoană interpretează durerea. Rolul medicului stomatolog este de a înțelege starea emoțională a pacientului și de a lua în considerare acest lucru pentru a oferi cea mai bună experiență fiecărei persoane.

Psihologia durerii și consecințele anxietății dentare

Când vine vorba de durere, stimulii psihologici pot avea același efect ca și stimulii fizici. Modelele științifice ale durerii psihologice fac posibilă studierea ei într-un mod obiectiv. Într-unul din studii (Eisenberger și colab. 2003), creierele subiecților au fost scanate în timp ce jucau un joc video interactiv. Când au fost excluși din joc, reacția de suferință din creierul lor a fost similară cu cea indusă de o înțepătură de ac. Este mai probabil ca durerea să fie raportată de oamenii care sunt anxioși și care au amintiri din trecut legate de experiențe dureroase. De asemenea, oamenii mai tineri și cei cu un nivel de studii superioare tind să raporteze durerea mai des. Emoțiile negative pot crește și percepția durerii. Care sunt consecințele? Cercetările arată faptul că neglijarea îngrijirii dentare poate duce la boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet1. Când evită tratamentul, persoanele care suferă de anxietate dentară și fobie dentară, prezintă un risc mai mare pentru sănătate. De asemenea, suferă din punct de vedere financiar, adesea suportând costuri mai mari de tratament așteptând, decât dacă ar căuta ajutor înainte de apariția complicațiilor.

Cum ajung mesajele dureroase la creier: teoria controlului porții

Conform teoriei controlului porții durerii (Melzack & Wall, 1965), un mecanism de „poartă” în sistemul nervos central se deschide și se închide pentru a lăsa mesajele de durere să ajungă la creier sau nu. Deoarece semnalele nervoase sunt transmise, este posibil, prin urmare, să se amplifice, să se reducă și să blocheze mesajele de durere înainte ca acestea să ajungă la creier unde durerea este procesată și percepută. Medicii stomatologi pot folosi acest fenomen pentru a modula durerea și pentru a relaxa pacienții în timpul tratamentului.

Ce poate face medicul stomatolog?

Medicii stomatologi trebuie să țină cont de faptul că „percepția este realitatea” pentru pacienții care suferă de dureri dentare. Pentru a reduce frica și stresul, aceștia pot începe prin crearea unui mediu liniștitor. Fiind la curent cu cele mai recente tehnici de depășire a anxietății dentare este, de asemenea, important. Și explicarea simplă a fiziologiei durerii pacienților în termeni simpli poate fi utilă.

 

1- WebMD.com dental care and diabetes