Viața stresantă a unui medic stomatolog

Pain Management

Pacienții nu sunt singurii care simt durere! Medicii stomatologi trebuie să ia măsuri pentru a-și gestiona propriul stres înainte de a face față stresului pacientului. Principiul aplicării propriei măști de oxigen, mai întâi, se aplică și aici.

Medicii stomatologi suferă în mod clar de stres profesional(1). În îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi, se bazează atât pe un vast pachet de cunoștințe, cât și pe abilități manuale precise. Trebuie să rămână extrem de concentrați deși lucrează sub presiunea timpului, conștienți de numărul pacienților din sala de așteptare, chiar mai mult în această perioadă COVID.

Viața stresantă a unui medic stomatolog

Majoritatea medicilor stomatologi tratează peste 45 de pacienți în fiecare săptămână în timpul programărilor care durează între 20 și 40 minute. În timp ce gestionează această muncă grea, aceștia sunt supuși la numeroși factori de stres ocupațional: constrângeri COVID, zgomot, postura sau gestionarea pacienților adesea anxioși.

Simptomele sunt grăitoare: 60% dintre medicii stomatologi generaliști declară că sunt nervoși, tensionați sau deprimați și cu dificultăți de somn. Durerea de spate este raportată de 68% dintre stomatologi(2). Orice medic stomatolog știe că tulburările musculo-scheletice, tensiunea și stresul pot reduce productivitatea în practica lui.

Interacțiunea de zi cu zi cu personalul

Relația cu personalul medical este, de asemenea, crucială pentru un mediu de lucru liniștit.

Membrii echipei sunt cel mai bun sistem de asistență al medicului stomatolog, deoarece văd toate laturile practicii dentare, atât din perspectiva pacientului, cât și a medicului. Problemele cu personalul medical sunt adesea o sursă de stres pentru practicieni, pur și simplu pentru că gestionarea oamenilor nu ar trebui să fie abilitatea de bază a unui stomatolog, iar pregătirea în management nu este întotdeauna predată la Facultatea de Stomatologie.

Gestionarea stresului legat de muncă

Ca o parte cheie a unei abordări complete de gestionare a durerii, adresarea propriei dureri a practicienilor necesită mediul profesional potrivit – muzica bună, calmantă și de creșterea bunei dispoziții nu este doar pentru pacienți! Primul pas în a face față stresului este să recunoaștem factorii care îl provoacă. Și, deoarece stresul se hrănește cu stres, este important să ne concentrăm asupra interacțiunii cu pacientul - prin utilizarea unei voci calme, de exemplu, și încercând să liniștim pacienții anxioși. Pacienții au percepții hiperacute și nimeni nu dorește ca un medic stomatolog tensionat să îi trateze dinții!

Sfaturi practice

Aveți grijă de Dumneavoastră!
Ce presupune acest lucru pentru un medic stomatolog?
• Evaluarea obiceiurilor clinice de lucru și postura
• Utilizarea echipamentului ergonomic corect
• Programarea pauzelor în timpul zilei de lucru și realizarea regulată a exercițiilor
• Crearea unei atmosfere relaxante
• Căutarea de sfaturi profesionale dacă simptomele persistă

 

1/2- Source : ‘It’s difficult being a dentist’: stress and health in the general dental practitioner. HL Myers. Br Dent J. 2004. (1/2- Sursă : ‘Este dificil să fii medic stomatolog: stresul și sănătatea unui medic stomatolog. HL Myers. Br Dent J. 2004.)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15272347