Cum va afecta pandemia accesul pacienților la îngrijirea dentară și ce putem face în legătură cu aceasta?

Discutăm ce reprezintă criza dublă: de sănătate publică și economică a pandemiei COVID-19 pentru îngrijirea orală a pacienților Dumneavoastră.

După cum am văzut în ultima recesiune majoră, este un fapt bine stabilit că accesul la îngrijirea dentară scade în timpul unei crize economice. Acum, întrucât ne aflăm nu doar în mijlocul unei crize economice, dar și al uneia de sănătate publică, ne pregătim pentru impactul pe termen lung al acestui eveniment fără precedent asupra industriei dentare. Aici discutăm ce înseamnă acest lucru atât pentru pacienți, cât și pentru stomatologi și, cel mai important, ce puteți face în acest sens.

COVID-19 și accesul pacientului la îngrijirea dentară

Puțini oameni au rămas din punct de vedere financiar neatinși de pandemie. Mulți și-au pierdut locurile de muncă, unii și-au pierdut accesul la asigurările dentare sau la tratamentele la prețuri accesibile ale acestora. Mult mai mulți au pierdut venituri din cauza închiderilor obligatorii, a forței de muncă sau a orelor de lucru reduse.

După cum a constatat un studiu recent publicat în Journal of the American Dental Association (JADA), atunci când bugetele se reduc, îngrijirea dentară este una dintre primele care are de suferit. În familiile care au suferit pierderi de locuri de muncă sau de venituri legate de pandemie, exista o probabilitate semnificativ mai mare ca nevoile dentare ale copiilor să nu fie satisfăcute.

Pe lângă accesibilitate, vor continua să existe pacienți care nu doresc îngrijiri din cauza anxietăților sau vulnerabilităților. Din păcate, acești pacienți vulnerabili – vârstnici și cei cu boli sistemice, cum ar fi bolile cardiovasculare – sunt printre grupurile cu cel mai mare risc de boli în cavitatea orală.

Când pacienții care au cea mai mare nevoie de noi sunt cei mai puțin capabili să aibă acces la îngrijire, ce înseamnă acest lucru pentru rezultatele sănătății pe termen lung?

Ce înseamnă accesul redus pentru pacienți …

Pacienții nu sunt adesea conștienți de stadiile incipiente ale bolilor orale, cum ar fi cariile, parodontita și cancerele orale. Vizitele de rutină la stomatolog sunt esențiale pentru diagnosticarea și gestionarea timpurie, dar, în absența lor, aceste boli vor avansa inevitabil necontrolate.

Pe măsură ce stările de sănătate orală progresează, există riscul ca pacienții să întârzie să solicite îngrijire până când simptomele devin severe. În acest stadiu, pacientul riscă complicații grave, cum ar fi abcesul parodontal, pulpita ireversibilă și pierderea dinților.

…și ce înseamnă pentru stomatologi

Medicii stomatologi au dificultăți din punct de vedere financiar din cauza reducerii volumului de pacienți și a costurilor crescute ale EIP. Chiar dacă se redeschid cabinetele, medicii stomatologi nu pot încă reveni la capacitatea pre-pandemică din cauza protocoalelor crescute de control al infecțiilor.

Combinația dintre cererea redusă a pacienților și capacitatea scăzută se dovedește a fi foarte grea din punct de vedere financiar pentru stomatologi. În 2020, British Dental Association a raportat că doar 8% dintre membrii săi erau încrezători în capacitatea lor de a-și menține sustenabilitatea financiară fără sprijin guvernamental suplimentar.

Medicii stomatologi sunt acum într-o situație dificilă: au nevoie disperată ca pacienți să revină în cabinet, dar atunci când fac acest lucru, este posibil să se confrunte cu o sănătate orală mai slabă din cauza lipsei îngrijirii orale. Asta înseamnă mai multă durere, mai mult tratament și o cheltuială mai mare pentru pacient, care ar putea să-și direcționeze nemulțumirea către dentist. Ca dentist, ce anume puteți face pentru a asigura tratamentul final al pacientului și rezultatele practicii Dumneavoastră?

1.    Dublați prevenția

Având în vedere că pandemia este în curs și că drumul spre recuperare este incert, ne putem aștepta ca accesul redus la îngrijire să continue pentru o perioadă de timp. Având în vedere acest lucru, medicii stomatologi trebuie să dubleze acum prevenția pentru a reduce povara complicațiilor mai târziu.

Potrivit World Health Organization (WHO – Organizația Mondială a Sănătății), cariile dentare netratate ale dinților permanenți sunt deja cea mai răspândită afecțiune de sănătate la nivel mondial, iar 530 de milioane de copii la nivel global au carii la dinții temporari. Pe termen lung, vom vedea fără îndoială și mai mulți pacienți care prezintă leziuni avansate, inclusiv cu afectare pulpară.

În cabinet, puteți preveni sau opri dezvoltarea cariilor dentare aplicând sigilanți cu fluor sau lacuri pacienților cu risc ridicat. Cu toate acestea, cu mai puține oportunități de intervenție față în față, va trebui, de asemenea, să vă gândiți dincolo de practică pentru a putea aduce pacienții vulnerabili în cabinet.

Articolul JADA menționat anterior a constatat că familiile sunt mai puțin susceptibile de a renunța la îngrijirea medicală decât îngrijirea dentară. Acest lucru vă oferă o oportunitate de a ajunge la pacienți utilizând o abordare interprofesională. Autorii recomandă implicarea unor profesioniști din domeniul sănătății non-dentare, cum ar fi medicii, asistenții sociali și lucrătorii din domeniul sănătății comunitare, pentru a educa familiile cu privire la sănătatea orală și la prevenirea cariilor.

2.    Faceți fiecare vizită să conteze

Dacă pacienții ezită să-și facă o programare, trebuie să faceți fiecare vizită să conteze. Aceasta înseamnă explorarea soluțiilor pentru menținerea dinților vitali mai mult timp, maximizând în același timp rentabilitatea și minimizând timpul de tratament.

O astfel de soluție este Biodentine de la Septodont, un substitut inovator, bioactiv al dentinei.

Luați exemplul tratamentului endodontic. Opțiunile convenționale, cum ar fi tratamentul canalului radicular, consumă foarte mult timp și necesită programări multiple. Există un risc crescut de complicații, de ex. infiltrarea bacteriană și deteriorarea restaurării coronare, care poate necesita retratare și chiar mai multe sesiuni. Pentru pacienții cu probleme financiare sau de sănătate, acest lucru este departe de a fi ideal.

Pe de altă parte, puteți realiza terapia vitală a pulpei cu Biodentine™. Atunci când este aplicat pe celulele pulpare, s-a demonstrat că Biodentine™ promovează vindecarea pulpară și păstrează vitalitatea dintelui – rezultatul optim, în special pentru dinții imaturi.

Terapia vitală a pulpei cu Biodentine™ necesită timpi de tratament mai scurți și mai puține ședințe decât tratamentele endodontice tradiționale. Deoarece materialul este extrem de biocompatibil, există un risc redus de reacție a țesuturilor sau pulpei și durere minimă postoperatorie. Și datorită pH-ului ridicat, propagarea bacteriană este limitată, iar riscul de infecție odontogenă este redus.

Deși va necesita cheltuieli suplimentare pentru pacient, costul terapiei vitale a pulpei este mai mic decât cel al terapiei endodontice, mai ales atunci când se iau în considerare potențialele complicații ale acesteia din urmă și necesitatea tratamentului.

În ansamblu, efectuarea terapiei vitale a pulpei cu Biodentine™ vă permite să maximizați satisfacția pacientului și rezultatele pe termen lung, minimizând în același timp cheltuielile, disconfortul și timpul de tratament – lucru care vă aduce beneficii atât Dumneavoastră, cât și pacientului, pe tot parcursul pandemiei și nu numai.

3.    Alegeți tehnologia

De-a lungul pandemiei, tele-sănătatea a apărut ca o modalitate valoroasă de a păstra legătura cu pacienții. Deși nu este un înlocuitor pentru îngrijirea dentară personală, tele-sănătatea reduce la minimum timpul petrecut pe scaun, permițându-vă să efectuați triaj, anamneză și urmăriri digitale.

Tele-sănătatea s-a dovedit deosebit de utilă pentru cei din grupurile cu risc ridicat care altfel ar fi putut avea neplăceri. Pentru pacienții Dumneavoastră afectați din punct de vedere economic, tele-sănătatea este mai accesibilă și înseamnă mai mult timp pentru muncă și mai puțini bani cheltuiți pentru transport. Pentru pacienții Dumneavoastră vulnerabili, înseamnă că aceștia pot accesa îngrijiri din siguranța propriei case. Pentru ambele grupuri, ar putea fi diferența dintre primirea tratamentului sau întârzierea lui până când simptomele lor devin imposibil de gestionat.

4.    Îndepărtați alte bariere

Având în vedere preocupările de sănătate și dificultățile economice în primul rând, perspectiva unui tratament dureros poate fi decisivă pentru cei care se întreabă dacă să amâne acea vizită.

Nu oferiți pacientului un motiv în plus pentru a evita tratamentul!

Constatăm că mulți medici stomatologi trec cu vederea o oportunitate de aur de a controla durerea – anestezicul topic pre-injecție. Acele adaugă o frică suplimentară la experiența pacientului, astfel încât orice puteți face pentru a minimiza acest lucru va fi binevenit. Deși ar putea implica puțin timp și bani în plus, acesta va oferi pacientului Dumneavoastră un motiv în minus pentru a evita programarea.

Septodont este un lider atunci când vine vorba de gestionarea durerii dentare. De la ace până la anestezice injectabile de cea mai bună calitate, produsele noastre sunt concepute pentru a oferi pacienților Dumneavoastră cea mai confortabilă experiență posibilă. De asemenea, oferim o gamă cuprinzătoare de programe și instrumente pentru a vă ajuta să vă consolidați abordarea de gestionare a durerii.

De asemenea, vă puteți bucura

Înregistrați-vă gratuit
1/4 Alegeți informațiile Dumneavoastră de conectare

Parola Dumneavoastră trebuie să conțină cel puțin:

8 caractere

Un număr și o literă

Un caracter special

2/4 Introduceți informațiile Dumneavoastră personale
4/4 Confirm

Înregistrați-vă gratuit
Înregistrați-vă acum și obțineți acces exclusiv la:
  • Seminarii live și reluări pentru a învăța de la cei mai buni lectori din stomatologie.
  • Conținut educațional într-o varietate de formate (articole, podcasturi, cazuri clinice, videoclipuri și multe altele) pentru a vă îmbunătăți abilitățile și a obține succesul în afaceri.
  • Programul nostru Voice of Customer (Vocea Clientului) pentru a contribui la crearea de produse inovatoare care să răspundă nevoilor Dumneavoastră.
Creați un cont
Înregistrați-vă acum Sunteți deja membru? Conectați-vă
Ați uitat parola?
Introduceți adresa Dumneavoastră de e-mail mai jos.

Vă vom trimite un link de resetare a parolei prin e-mail.

Anulare
Abonați-vă la newsletter-ul nostru