Cabinetul Dumneavoastră stomatologic este conceput pentru a elimina anxietatea?

Idei practice, bazate pe dovezi, pentru proiectarea unui cabinet stomatologic care să calmeze chiar și cei mai anxioși pacienți ai Dumneavoastră.

Se crede că anxietatea dentară afectează cel puțin 48% din populația Regatului Unit în diferite grade.1 Pentru pacienți, acest lucru poate duce la evitarea tratamentului, la progresia necontrolată a afecțiunii și la rezultate negative asupra sănătății orale. 2 Pentru medicii stomatologi, conform unui studiu recent al firmei Septodont perturbă programările, costă timp și bani și afectează satisfacția în muncă.

Medicii stomatologi recunosc importanța abordării anxietății și, într-adevăr, există o multitudine de strategii practice pentru a ajuta la gestionarea anxietății pacienților, cum ar fi utilizarea anestezicelor topice înainte de o injecție. Cu toate acestea, din perspectiva pacientului anxios, aceste intervenții au loc târziu în cursul tratamentului. Aici, discutăm despre modul în care designul conștient și atent al cabinetului poate ajuta la calmarea anxietății pacientului Dumneavoastră din momentul în care acesta intră pe ușă.

“Designul de suport” în cabinetul stomatologic

“Designul de suport” este un termen creat de renumitul om de știință comportamentală și cercetător în arhitectura sănătății, Roger Ulrich, PhD.3 Ulrich descrie designul de suport ca fiind practica de:

 • Eliminarea surselor de anxietate și stres din mediu în contextul asistenței medicale; și
 • Încorporând caracteristici care susțin capacitatea pacientului de a face față stresului.

Aceste caracteristici de suport sunt concepute pentru a stimula percepția asupra controlului, a sprijinului social și a distragerii pozitive, ultimele două dovedindu-se a fi deosebit de eficiente în reducerea anxietății. 4

Deși o mare parte din cercetările sale (și cercetările ulterioare pe care le-a inspirat) se concentrează pe mediul spitalicesc, descoperirile lui Ulrich au generat o serie de recomandări de proiectare bazate pe dovezi care pot fi aplicate în diferite medii de asistență medicală, inclusiv în cabinetul stomatologic. Aici, discutăm cum…

1. Eliminarea surselor de anxietate din mediu

Pentru un pacient anxios, teama de o programare la stomatolog începe în momentul în care realizează că are nevoie de ea. Până când își face o programare și ajunge în cabinetul Dumneavoastră, ar putea să treacă săptămâni sau chiar luni în care acesta să aibă un sentiment tot mai mare de neliniște. Când ajunge, poate fi deosebit de sensibil la elementele stresante din mediul cabinetului stomatologic, dar îl puteți ajuta să se liniștească prin îndepărtarea principalilor factori.

Mirosurile

Cabinetul stomatologic are un miros „clinic” distinctiv pe care unii pacienți îl pot asocia cu experiențe și emoții negative. Puteți minimiza mirosurile neplăcute folosind produse de curățare fără miros acolo unde este posibil, păstrând produsele cu un miros puternic departe de zonele pacienților și menținând cabinetul ventilat corespunzător.

Unele cabinete folosesc și difuzoare de uleiuri esențiale, care pot masca mirosurile potențial declanșatoare și au un efect calmant asupra pacientului. Levănțica este un ulei popular, cu o mulțime de dovezi care susțin efectele sale anti-anxietate.(5) Mușețelul roman, ylang-ylang-ul, angelica și portocala dulce sunt, de asemenea, acceptate, (6) în timp ce un alt studiu a constatat că bergamota a redus anxietatea la femeile aflate într-o sală de așteptare la un centru sănătate mintală. (7)

Zgomotele

Zgomotul într-un cadru clinic poate provoca stres psihologic și fiziologic, pacienții manifestând anxietate, iritare, ritm cardiac crescut și tensiune arterială crescută. 8

În cabinetul stomatologic, cei mai evidenți factori sunt contraunghiul și turbina, dar există o mulțime de alte zgomote care pot deranja un pacient anxios. Pentru a crea un mediu confortabil, încercați să minimizați următoarele:

 • Puneți telefoanele în modul “volum redus” sau pe „vibrație”.
 • Izolați fonic cabinetul pentru a minimiza zgomotul echipamentelor și al pacientului.
 • Folosiți echipamente cu zgomot redus atunci când este posibil.
 • Adăugați amortizoare la uși pentru a preveni trântirea.
 • Utilizați sertare și dulapuri cu închidere silențioasă.
 • Oferiți „camere de liniște” dacă aveți spațiu suficient.

Lumina

Ulrich citează dovezi notabile ale efectelor negative pe care un mediu întunecat, fără ferestre le poate avea asupra stării de bine a pacientului. (3) La celălalt capăt al scalei, iluminarea fluorescentă puternică poate fi, de asemenea, neplăcută.

Soluția ideală, acolo unde este posibil, este să vă „inundați” sala de așteptare cu lumină naturală. Expunerea la lumina soarelui crește nivelul de serotonină, un neurotransmițător implicat în reglarea stării de spirit și a durerii. Într-un studiu pe pacienții cu intervenții chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale, cei expuși la mai multă lumină solară au raportat mai puțină durere și stres și au necesitat cu 22% mai puține medicamente analgezice. (8)

Valorificați acest efect poziționând zonele de așteptare lângă ferestre și îndepărtând orice obstacole din calea luminii. Dacă în cabinetul Dumneavoastră nu există surse de lumină naturală, utilizați un iluminator montat pe perete, mai degrabă decât o lumină puternică deasupra capului, pentru a crea o ambianță mai liniștitoare.

Confort

Anxietatea poate provoca modificări fiziologice care includ creșterea temperaturii corpului și uscăciunea gurii, așa că asigurați-vă că oferiți o sursă de apă și mențineți în cabinet o temperatură mai scăzută, dar totuși confortabilă. În funcție de clima locală, este posibil să doriți să instalați ventilatoare, încălzitoare, dezumidificatoare sau purificatoare de aer pentru un control mai bun asupra temperaturii și calității aerului.

În ceea ce privește confortul, este, de asemenea, important să aveți scaune confortabile. Scaunele din plastic dur nu sunt plăcute oricum de nimeni, dar este posibil ca pacienții care se confruntă deja cu durere, disconfort sau anxietate să fie și mai iritați de scaunele inconfortabile.

Spațiul

Puteți avea pacienți care folosesc scaune cu rotile sau cadru de mers și s-ar putea simți neliniștiți dacă sunt nevoiți să treacă prin spații înguste. Acest lucru se poate aplica și pacienților care vin cu copiii în cărucioare. Asigurați-vă că rămâne un spațiu amplu în zonele de trecere și în sala de așteptare.

Dezordine

Dezordinea dă impresia de dezorganizare și poate crește anxietatea. Implementați o politică fără dezordine dacă nu aveți deja una și oferiți echipei Dumneavoastră suficiente spații de depozitare pentru a menține un cabinet ordonat.

2. Crearea unor distrageri pozitive

În cabinetul stomatologic cu mulți pacienți, aceștia ajung adesea să aștepte mai mult decât se anticipase. Nimeni nu se bucură de asta, dar pentru un pacient anxios înseamnă și mai mult timp pentru a se îngrijora. S-a demonstrat că distragerile pozitive captează atenția și o îndepărtează de stres, durere, disconfort, plictiseală sau agitație. (4)

Sursele pozitive de distragere a atenției în sala de așteptare includ televizoare, muzică, materiale de lectură și, pentru pacienții mai tineri, jucăriile și jocurile. Cabinetele adaugă acum din ce în ce mai mult porturi de încărcare a telefonului și pun la dispoziție wifi pentru pacienții lor, permițându-le să se distreze în propriile condiții.

Atunci când aleg televizorul sau muzica, mulți proprietari de cabinete vor opta pentru un canal de știri sau radio local. Cu toate acestea, sfătuim împotriva acestui lucru; Canalele de știri, deși sunt captivante, prezintă adesea conținut cu încărcătură emoțională. Iar când vine vorba de muzică, melodia preferată a unei persoane poate fi o tortură a altei persoane!

Cercetările indică faptul că atunci când vine vorba de ameliorarea anxietății și a stresului, există un tip de conținut mult mai eficient: natura. Se știe de mult timp că expunerea la natură are un efect pozitiv asupra sănătății fizice și emoționale. (8) Acest concept se numește biofilie și încorporează elemente naturale pentru a genera un sentiment de bine.

Puteți valorifica puterea naturii pur și simplu afișând imagini sau videoclipuri cu peisaje naturale pe ecranul televizorului sau afișând lucrări de artă care înfățișează scene naturale. Cercetările arată că acest lucru poate oferi efecte măsurabile de reducere a stresului, similare cu cele ale faptului că sunteți în natură. (4) Ulrich observă că s-a dovedit că privitul naturii îmbunătățește starea de spirit, scade tensiunea arterială și reduce ritmul cardiac în doar cinci minute. (3)  S-a demonstrat, de asemenea, că scenele simulate ale naturii ajută la reducerea percepției durerii și promovează rezultate post-chirurgicale mai bune. (8)

Când vine vorba de sunet, natura primează din nou! Se știe deja că ascultarea muzicii are un efect pozitiv asupra nivelului de stres și anxietății, dar cercetătorii care efectuează o analiză la scară largă pe acest subiect au fost surprinși de o constatare deosebită: ascultarea sunetului ondulat al apei a fost semnificativ mai eficientă în reducerea nivelului de cortizol decât ascultarea muzicii. (9)

Se pare că singurul lucru mai bun decât imaginile sau sunetele naturale este o combinație a celor două. Diverse studii arată că atunci când oamenii văd imaginile naturii însoțite de sunet, efectul captivant – și, prin urmare, capacitatea de a atenua anxietatea și disconfortul – este și mai mare. (8)

Alte modalități de a încorpora biofilia în designul cabinetului Dumnmeavoastră includ plante, flori proaspete, elemente de apă și materiale naturale precum piatra și lemnul. Utilizarea culorii poate evoca și natura; pereții albi creează o senzație „clinică”, în timp ce albastrul deschis și verdele “spumă de mare” creează o atmosferă mai liniștită.

3. Facilitarea conexiunii sociale

Sprijinul social poate fi calmant în perioadele de anxietate, dar sala de așteptare a unui cabinet stomatologic poate fi un loc foarte impersonal. Ulrich observă că practica de a aranja scaunele pentru pacienți unul lângă altul, în rânduri, poate inhiba angajamentul social. (3) Pe de altă parte, aranjarea scaunelor în grupuri mici poate facilita interacțiunea sau cel puțin poate reduce sentimentul de izolare pe care îl poate avea pacientul.

De asemenea, poate fi benefic ca pacienții să se simtă conectați cu oamenii care îi tratează. Luați în considerare să postați fotografii zâmbitoare ale personalului și biografii pe perete, oferind pacienților Dumneavoastă o idee despre persoana care îi va trata. Alte idei includ fotografii, scrisori sau felicitări de la pacienți fericiți (cu acordul lor, desigur) sau fotografii de la evenimente de informare care demonstrează relațiile Dumneavoastră cu comunitatea locală.

4. Îmbunătățirea percepției controlului

Un editorial din 2019 din British Journal of Medical Practitioners a evidențiat modul în care pierderea controlului pe care o experimentează pacienții într-un cadru medical poate contribui la anxietate.10 Din momentul în care caută tratament și până în momentul în care se așează pe scaun, pacientul se confruntă cu diferite amenințări la adresa autonomiei personale. Acest lucru ar putea include să fie forțat să-și ia concediu de la serviciu, să își facă o programare pe care preferă să nu o aibă sau să fie lăsat să aștepte în timp ce programarea pacientului anterior se prelungește. Pacientul poate fi stresat, simțind că nu are de ales decât să se predea acestor provocări diverse dacă dorește să primească tratament.

Deci, cu ce vă poate ajuta designul interior al cabinetului Dumneavoastră? Ei bine, nu va rezolva problema programului încărcat și a listei lungi de așteptare, dar poate minimiza povara pacientului și îi poate reda un anumit sentiment de control asupra experienței lui.

Soluțiile posibile includ orientarea clară și semnalizarea. Este ușor să fii dezorientat în clădiri și cabinete mai mari, mai ales dacă pacientul este distras de durere sau anxietate. Ulrich recomandă folosirea unei semnalizări clare, astfel încât pacienții să vă poată găsi cu ușurință. (3)  În cabinetul Dumneavoastră, asigurați-vă că facilitățile precum băi, dozatoare de apă, sala de așteptare, porturi de încărcare și materiale de lectură sunt semnalizate clar în formate accesibile, de ex. semne mari în limba locală, etc.

Un alt aspect important este nivelul de control al pacientului asupra mediului senzorial, în special la pacienții vulnerabili la suprasolicitare senzorială, de ex. cei cu afecțiuni din spectrul autismului sau tulburărilor de anxietate. Există un spațiu liniștit în care pacientul se poate retrage de zgomot și este semnalizat clar? Poate controla volumul muzicii sau al televizorului sau este conștient că poate întreba personalul cabinetului?

Este nevoie de ceva efort și investiții pentru a vă transforma cabinetul într-unul care elimină anxietatea, dar Ulrich observă că acest lucru este adesea mai ușor și mai puțin costisitor decât anticipează medicii.3 Pe termen lung, el, împreună cu mulți cercetători care au construit pe teoria sa de “design de suport” – sunt complet de acord că există mari beneficii atât pentru pacient, cât și pentru cabinet.

Referințe

 1. https://www.karger.com/Article/Pdf/357223

 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19797921/

 3. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/3910295/

 4. https://repositorio.iscte-iul.pt/bitstream/10071/8515/5/JEnvironmPsychol2015.pdf

Vedeți mai mult

De asemenea, vă puteți bucura

Înregistrați-vă gratuit
1/4 Alegeți informațiile Dumneavoastră de conectare

Parola Dumneavoastră trebuie să conțină cel puțin:

8 caractere

Un număr și o literă

Un caracter special

2/4 Introduceți informațiile Dumneavoastră personale
4/4 Confirm

Înregistrați-vă gratuit
Înregistrați-vă acum și obțineți acces exclusiv la:
 • Seminarii live și reluări pentru a învăța de la cei mai buni lectori din stomatologie.
 • Conținut educațional într-o varietate de formate (articole, podcasturi, cazuri clinice, videoclipuri și multe altele) pentru a vă îmbunătăți abilitățile și a obține succesul în afaceri.
 • Programul nostru Voice of Customer (Vocea Clientului) pentru a contribui la crearea de produse inovatoare care să răspundă nevoilor Dumneavoastră.
Creați un cont
Înregistrați-vă acum Sunteți deja membru? Conectați-vă
Ați uitat parola?
Introduceți adresa Dumneavoastră de e-mail mai jos.

Vă vom trimite un link de resetare a parolei prin e-mail.

Anulare
Abonați-vă la newsletter-ul nostru