Conservarea pulpei în dinții imaturi: De ce este atât de importantă pentru stomatologi? de Juan F. Yepes

Immature teeth

Immature teeth

Caria dentară: prezentare generală

Caria dentară este cea mai frecventă boală cronică a copilăriei. La nivel mondial, 42% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 11 ani au carie dentară în dentiția temporară. Pierderea prematură a dinților temporari sau permanenți poate fi cauzată de caria dentară și infecții, traume sau erupția ectopică a dinților permanenți, cu toate acestea, cariile dentare sunt cea mai importantă cauză, în special pentru molarii temporari și permanenți. S-a dovedit că obiceiurile alimentare, de igienă orală și starea socio-economică scăzută sunt corelate cu o incidență mai mare a cariilor și pierderea prematură a dinților. După cariile dentare, cea mai frecventă cauză a pierderii premature a dinților temporari și permanenți este trauma.

Riscurile de pierdere prematură a dinților

Păstrarea dinților imaturi (și maturi) în cavitatea bucală este esențială din mai multe motive. Să analizăm câteva dintre acestea. Asistența medicală orală pediatrică are câteva considerații speciale în cadrul procesului de planificare a tratamentului, inclusiv creșterea și dezvoltarea copiilor. Menținerea integrității arcadelor ca tranziție a copiilor de la dentiția temporară la dentiția mixtă este esențială pentru dezvoltarea dentiției permanente. Dentiția temporară are mai multe scopuri. Nu numai că permite masticația pentru o nutriție adecvată, ocluzie și estetică adecvate, ci afectează și dezvoltarea vorbirii la copii. Când se pierde prematur, pot exista consecințe negative asupra bunăstării psihologice și emoționale a copiilor și adolescenților. Pierderea dinților poate fi considerată prematură atunci când dinții temporari sunt extrași înainte de momentul normal de exfoliere. O altă consecință majoră a pierderii premature a dinților temporari este lipsa spațiului pe arcada permanentă, precum și înghesuirea și malocluzia. Mai exact, s-a constatat că pierderea prematură a molarilor temporari este asociată cu un defect major în alinierea dinților permanenți. Aceste efecte asupra dinților permanenți pot duce la necesități de tratament mai scumpe și mai extinse în viitor.

Cum se evaluează menținerea spațiului?

Pierderea prematură a dinților poate duce la pierderea spațiului, dar există mai mulți factori de luat în considerare atunci când decideți să implementați menținerea spațiului pentru pacienții cu dentiție temporară și mixtă. Criteriile specifice care trebuie luate în considerare la evaluarea necesității de menținere a spațiului includ:

Timpul care a trecut de la pierderea dinților

Vârsta cronologică a copilului, vârsta dentară sau dezvoltarea copilului

Închiderea spațiului deja observată, unde se observă pierderea dinților de pe arcadă

Direcția de închidere a spațiului

Momentul erupției dinților succesori

Cantitatea de os rămasă peste dintele permanent neerupt.

Pierderea prematură a molarilor temporari prezintă un risc semnificativ pentru pierderea spațiului pe arcada dentară, ceea ce face ca pacienții să fie de trei ori mai susceptibili de a necesita tratament ortodontic după ce au ajuns la o dentiție permanentă completă. Pierderea prematură a dinților anteriori temporari nu prezintă același risc pentru pierderea spațiului pe arcada dentară. Cu toate acestea, pierderea prematură a dinților maxilari permanenți imaturi are un impact profund în estetica și stima de sine a pacientului.

Conservarea pulpei în dinții traumatizați

Apariția traumei la dinții imaturi permanenți este frecventă la nivel mondial. S-a raportat că două treimi din toate traumatismele dentare apar la copii și adolescenți, dinții permanenți anteriori fiind cei mai afectați. Leziunile traumatice pot duce la expunerea pulpei, ceea ce poate duce la infecție. Fracturile coroanei complicate la dinții imaturi reprezintă o provocare specială pentru dentist. Ideea principală este conservarea pulpei în interiorul rădăcinii pentru a permite dintelui să finalizeze formarea rădăcinii și închiderea apexului. Principalul obiectiv al conservării pulpei este utilizarea unui material extrem de biocompatibil. Un material favorabil va asigura supraviețuirea pe termen lung a dintelui și va evita extracția. Au fost recomandate diverse materiale pentru a fi utilizate în contact direct cu pulpa.

Gestionarea dinților traumatizați cu Biomateriale

Biodentine™ are proprietăți excelente care protejează vitalitatea pulpei dentare traumatizate:

Timpul de priză, care este de aproximativ 9-12 minute. Există o diferență semnificativă în timpul de priză în comparație cu alte cimenturi similare (cum ar fi MTA).

Rezistența la compresiune a Biodentine™ este similară cu cea a dentinei. Utilizarea demineralizantului peste Biodentine™ nu afectează rezistența la compresiune a materialului.

Porozitatea: Datorită conținutului scăzut de apă din Biodentine™, porozitatea materialului este mai mică în comparație cu alte materiale. Acesta este un beneficiu semnificativ atunci când o sigilare perfectă este obligatorie, la fel ca în coafajul direct al pulpei.

Radiopacitatea, datorită conținutului de zirconiu, este ideală și permite medicului să vizualizeze materialul pe radiografii.

Proprietatea antibacteriană este atribuită pH-ului ridicat al materialului. Alcalinitatea ridicată are efect inhibitor asupra creșterii microorganismelor.

Biocompatibilitatea Biodentine™ este remarcabilă și a fost testată în mai multe studii.

Conservarea dinților temporari și permanenți imaturi este o sarcină critică a stomatologiei contemporane. Plasarea unui material dentar în contact direct sau indirect cu pulpa este o opțiune obișnuită pe care dentistul o are pentru a garanta conservarea țesutului pulpar. Biodentine™, așa cum este descris mai sus, este extrem de biocompatibil. Această abilitate a fost investigată în mai multe studii în ultimii 5 ani. Biodentine™, atunci când este aplicat pe celulele pulpare umane, a confirmat caracteristicile biocompatibile care au dus la conservarea pulpei.

Caz clinic

O pacientă în vârstă de 8 ani s-a prezentat la clinica noastră dentară din spital după un traumatism al dinților anteriori. Ea practică gimnastică și a căzut cu aproximativ 1 oră înainte de a veni la spital.

1

S-a observat o fractură de clasa III (expunerea pulpei) la incisivul central superior stâng

2

De asemenea, a fost efectuată o radiografie pentru a confirma natura și extinderea fracturii

3

Dinte a fost izolat, expunerea pulpei a fost curățată cu soluție salină. Biodentine a fost apoi aplicată direct în contact cu pulpa (coafaj direct al pulpei)

4

Biocomaptabilitatea excelentă a Biodentine a contribuit la conservarea unui dinte imatur cu rol critic în estetica, creșterea și dezvoltarea pacientului. Un compozit temporar a fost plasat peste Biodentine și pacientul a fost programat să se întoarcă la clinică pentru follow-up în 4 săptămâni.

author